Blanes i el cava

La denominació cava neix a arrel de la disputa amb els francesos pel nom “xampany”, derivat de la regió La Champange d’on es diu que va sorgir la tècnica de producció del vi escumós. El 1972 Espanya va tenir en compte la reivindicació francesa i va adoptar el mot substitutiu cava. 

Oficialment la producció de cava es va iniciar a Limoux, una regió del sud de França pertanyent a l’Aude, on encara es fa, des del 1531, el Blanquette de Limoux; l’antecedent dels caves i els xampanys. 

Aquest vi escumós va tenir tant d’èxit que es va anar estenent per la resta de vinyes d’aquella regió, i més endavant; al 1872 es van fer les primeres produccions a Catalunya pel senyor Codorniu i per l’Agustí Vilaret propietari del Mas Ferran de Blanes. 

El cava de Mas Ferran va ser arrendat i traspassat varies vegades, fins que als anys 60 es va convertir en l’empresa Mont-Ferrant S.A. adquirida per la família Carulla (Gallina Blanca). Aquesta compra va derivar a la desaparició de les vinyes blanenques, ja que van passar a produir el cava amb raïm del Penedès. El capítol dels caves de Blanes va acabar quan Mont-Ferrant S.A. va passar a ser propietat de l’empresa Rixiraba S.A. amb seu a Bilbao. 

Aquest, però, no va ser el final del vincle entre Blanes i el cava; l’any 2006 va néixer una nova vinya: la vinya Ses Vernes, que només tres anys després de ser plantada ja va començar amb la producció de cava, donant a conèixer així la segona edició de cava blanenc.