Dels primers brots

Des dels primers brots.

Tot comença aquí, cada any. Per elaborar el n/vostre cava.

Els caves de la finca Ses Vernes evoquen tota una tradició professional blanenca: el vincle entre la vila i el món del vi. Un amorós procés que parteix d’una verema seleccionada gra a gra i que ens dóna com a resultat uns caves originals de producció limitada fets únicament amb raïm de Blanes.

 

Si voleu saber com fem a Ses Vernes el procés d'el·laboració artesanal seguiu llegint.

Per Sant Josep verdeja el cep.

Tal com diu la dita els primers brots els trobem a mitjans de març, després de veure durant molts mesos la vinya seca i despullada ningú pot contenir el somriure en veure els primers brots, és un espectable bonic, però el veritable espectacle tot just comença.

Brollar en verd.

Toca brollar, com veureu tots els processos que fem a Ses Vernes són manuals, és una vinya petita i ens permet fer-ho d'aquesta manera i així podem cuidar, vigilar bé els ceps per a mantenir un nivell de qualitat ben alt.

Quan comencen a créixer els sarments és el moment de triar quins d'aquests són adequats i quins no. Aquesta feina es fa amb la mà d'un en un i es diu brollar en verd.

Tractaments.

Durant el cicle de vida del cep s'ha d'estar molt alerta a les malalties més comunes. Una d'elles, potser la més destacada i recurrent a les vinyes és el mildiu, és per això que tractem la vinya amb l'anomenat "caldo burdalès"  "Bouillie Bordelaise" inventat per els pagesos de Burdeus.

Segona brollada.

La primavera va avançant, s'acosta l'estiu i el cep segueix traient nous sarments, de cada sarment neixen nous pàmpols i nous gotims. Però alerta! No deixarem que creixin tots els sarments. Heu de tornar a seleccionar quins són adequats i quins no. I tornarem a brollar a mà, aquest cop amb tisora, per segona vegada.

Pujar les línies

A mesura que el cep va enfilant-se a través dels seus circells haurem d'anar pujant les línies on la planta es recolza i així podrà seguir enfilant-se fins a l'alçada màxima. Una vegada més, aquest és un treball manual i s'haurà d'anar fent amb cura de mantenir la planta entremig de les dues línies.

 Despuntar.

Arribarà el moment en què la planta arribarà a dalt de tot de l'emparrat. I alguns sarments, encara voldràn anar més amunt, aquests també els treurem per focalitzar la força de la planta en el fruit. D'això se'n diu despuntar i es fa, com ja us deveu haver imaginat, manualment d'una en una amb l'ajuda d'una canya, ja que aquests estàn situats a més de 2 metres d'alçada i en aquest moment el cep ja és molt gros i ben carregat de gotims.

La verema.

Moment crucial del cicle. A partir de la mesura del sucre que té el raïm sabem el grau alcohòlic que tindrà el cava. Quan el grau és l'adequat s'ha de veremar, ja que cada dia que passa pot anar augmentant el grau. Per altra banda, si plou no podrem veremar, ja que es barreja l'aigua de la pluja amb el raïm i baixaria notablement la qualitat del producte final, per qual hem treballat tot l'any.

És molt important veremar en el moment adequat, quan les condicions siguin les millors.

La verema es fa pels volts de l'onze de setembre. És tradicional que a la verema hi vinguin els veïns, els amics, els coneguts i tothom que pugui, ja que cal treure tot el raïm tant aviat com es pugui. A vegades, l'amenaça de pluja fa que la data de la verema s'hagi d'avançar un parell de dies. Aquells dies tothom atent a la verema.